Sökaren

Det har gjorts tester som har mätt ögonrörelser på en webbsida. Kameror och infraröda mottagare används för att se vilka delar av webbsidorna som de flesta tittar på när de skannar av dem visuellt. Denna forskning visar hur mycket tid användare lägger på olika delar av en webbsida. De flesta hoppas snabbt över reklam och annat ovidkommande på webbsidor och fokuserar direkt på den information de behöver. Ofta tittar de på bilder istället för på textlänkar. Därför har tillexempel en vädersida ofta en prognos som visas i bilder på sol, moln, regnmoln och så vidare. Denna information visas mitt på sidan för att seende användare snabbt ska kunna fokusera på den information de söker. Men hur är det då om du inte kan se sidan? Användare av skärmläsare måste ofta läsa genom text, menylänkar, reklam och mycket mer innan de hittar den information de letar efter. Det är här som Sökaren från Freedom Scientific kommer in!

Sökaren, som kommer med JAWS® skärmläsningsprogram, är ett användbart verktyg för att få snabb tillgång till information och sedan snabbt kunna återgå till det den aktuella arbetsuppgiften. Om du har JAWS 11 eller senare (oavsett om du använder en full version eller en demoversion) och en Internetanslutning, kan du direkt börja använda Sökaren. Den använder en söktjänst för att hitta information och visar den sedan i den virtuella vyn. Några exempel på vad du kan snabbt kan slå upp med Sökaren:

 • Uppslagsord i svenska Wiktionary.
 • Uppslagsord i engelska Wiktionary
 • Svenska ord i Wikipedia
 • Engelska ord i Wikipedia
 • Sportresultat från NHL, NBA och NFL
 • Väderprognoser för alla större städer i världen
 • De senaste nyheterna från BBC, CNN och Reuters (på engelska)
 • De senaste tekniknyheterna från CNet (på engelska)
 • Med hjälp av bara några få tangenttryckningar kan du starta Sökaren från vilket program som helst i din dator. Dessutom kan du enkelt ställa in vilken sökmodul du vill använda som standard för alla program. I detta kapitel kommer vi att utforska några av de grundläggande sökningarna som finns i JAWS. Vi kommer även att beskriva olika sätt att anropa och använda Sökaren.

  OBS: Vissa av Sökarens moduler är anpassade endast för nordamerikanska användare, och finns därför inte med i svenska versionen av JAWS. Sökaren är dock utvecklad på ett sådan sätt att andra, inte bara FreedomScientific, kan utveckla sina egna sökmoduler. Läs mer om detta i avsnittet Guide för att utveckla moduler till Sökaren.

   

  Starta Sökaren

  Du kan starta Sökaren med vilken du vill av följande metoder:

  1. Tryck INSERT+MELLANSLAG följt av bokstaven R. Detta öppnar dialogrutan för Sökaren. När den är öppen kan du skriva ett ord, fras eller datum för något du vill söka efter och sedan trycka TABB för att flytta till en lista med olika sökmoduler som du kan använda att söka med. När du använder denna tryckning, börja med att trycka och släppa INSERT+MELLANSLAG, och tryck sedan R.
  2. Tryck INSERT+WINDOWS+R för att starta Sökaren och söka ordet du står på med den primära sökmodulen. Som standard är svenska Wiktionary den primära sökmodulen. Detta betyder att när markören är på ett ord i ett dokument eller på en webbsida, kan du trycka denna tangentkombination för att snabbt söka upp Wiktionarys definition av detta ord.
  3. Tryck INSERT+F2 för att öppna listan med JAWS hjälpprogram, och välj Sökaren i listan.

  Sökarens dialogruta

  Sökarens dialogruta ändrades i JAWS 11 uppdatering 1 för att bli lättare att använda. Utforska den genom att trycka TABB.

  1. Tryck först INSERT+MELLANSLAG följt av bokstaven R för att öppna Sökarens dialogruta om du inte redan har den öppen. Fokuset ligger i skrivfältet där du kan skriva in ett sökord eller fras. Om du tidigare skrivit in något här kommer du att märka att det senaste du sökte på fortfarande är här. Detta är en kombinationsruta, och JAWS behåller de senaste 20 sökningarna du gjort.
  2. Tryck TABB för att flytta till nästa kontroll. Detta är listan med sökmoduler och den kommer att förändras efterhand så det är inte säkert att du har samma lista som jag har på min dator. Listan är i alfabetisk ordning med ett undantag. Den primära sökmodulen du valt kommer alltid att vara överst i listan. Denna är som standard den svenska Wiktionary.
  3. Tryck HOME för att komma överst i listan om du vill kontrollera så att Wiktionary är där.
  4. Tryck TABB för att flytta till nästa kontroll. Detta är en skrivskyddad text som innehåller en beskrivning av vald sökmodul. Läs genom denna med piltangenterna.
  5. Tryck TABB för att flytta till nästa kontroll. Detta är OK-knappen. En TABB till. Avbryt-knappen.
  6. Tryck TABB för att flytta till nästa kontroll. Här är en kryssruta för att spara sökningar. Om du inte vill att JAWS ska spara vad du söker på, kryssa ur denna kryssrutan genom att trycka MELLANSLAG.

  Om du aldrig skrivit in någon sökning, eller du har tömt sökminnet, kommer de följande två knapparna inte att vara tillgängliga. Efter nästa TABB kommer du till knappen Ta bort historikpost som raderar senaste sökningen. Efter ytterligare en TABB kommer du till knappen Ta bort alla historikposter. Du aktiverar dessa knappar med mellanslag eller Enter för att utföra det som står på dem. Efter ytterligare en TABB kommer du till knappen Inställningar...

  1. Du aktiverar denna knapp när du vill ändra den primära sökmodulen. Du kan även använda Inställnings-knappen om du vill att några sökmoduler inte ska visas i listan. Till exempel kan jag vilja ha uppslagsverket Wikipedia som primär sökmodul och ta bort de sökmoduler som jag personligen aldrig använder. Detta beskrivs senare med detaljerat under avsnittet Ändra primär sökmodul.

  Tar du en TABB till kommer du tillbaka till skrivfältet för sökord eller fras.

  Skriv in någon text här. Tryck ENTER för att slå upp det ord du skrev i din primära sökmodul som troligen är Wiktionary på svenska. Du kommer direkt till resultatet! Tryck ESC. så stängs dialogrutan för Sökaren. Nu ska vi öppna den igen för att titta mer på knapparna för att ta bort historik. INSERT+MELLANSLAG, och bokstaven R. Tryck SKIFT+TABB för att flytta baklänges.

  Du kommer till Inställnings-knappen. Notera att kortkommandot är N, så du kan trycka ALT+N för att komma åt den snabbare.

  Tryck SKIFT+TABB igen. Och igen. Här hittar du knappen Ta bort historikpost.

  1. Trycker du MELLANSLAG på denna knapp tas aktuellt ord eller fras bort från kombinationsrutan ovanför. Trycker du nu TABB går du framåt igen.
  2. Nästa knapp är Ta bort alla historikposter. Trycker du MELLANSLAG på denna knapp tas alla ord och fraser bort från kombinationsrutan ovanför.

  Trycker du ESC stänger du Sökarens dialogruta.

  Exempel med Sökaren

  Låt oss titta på några exempel på vad du kan använda Sökaren till.

  Wiktionary

  Tänk dig att du läser detta dokument i Word eller i din webbläsare och kommer till ett ord du inte känner till. Med Wiktionary som din primära sökmodul kan du göra såhär:

  1. När du har markören i det ordet, tryck INSERT+WINDOWS+R för att komma till Sökaren.
  2. Efter några få sekunder öppnas JAWS virtuella vy och Wiktionarys beskrivning av ordet visas.
  3. Med den virtuella vyn öppen kan du även markera och kopiera informationen till Windows klippbord. Du kan även använda dina vanliga läskommandon för att läsa texten i den virtuella vyn.
  4. När du läst beskrivningen, tryck ESC för att stänga den virtuella vyn och JAWS återgår till markörens position i dokumentet.

  ÖVNING: Prova att söka upp följande ord:

  1. Sätt markören i ordet stjärna i denna mening och tryck INSERT+WINDOWS+R. Du kommer till den virtuella vyn. Tryck nu INSERT+PIL NER för att starta löpande läsning av denna text.
  2. När du är klar med läsningen av texten, tryck ESC för att stänga den virtuella vyn. Du kommer att upptäcka att markören är tillbaka i ordet stjärna i dokumentet. Vill du kontrollera det, tryck INSERT+NUM 5 för att läsa aktuellt ord.

  Väder

  Använd sökmodulen för väder för att få aktuell väderprognos för någon större stad med hjälp av stadens namn och land, eller flygplatskod.

  ÖVNING: Prova att slå upp vädret i Melbourne, Australien.

  1. Tryck INSERT+MELLANSLAG och sedan R för att öppna Sökarens dialogruta.
  2. Skriv in på engelska Melbourne, Australia, och tryck sedan TABB för att flytta till listan med sökmoduler. Notera att fokuset är kvar på den senaste sökmodulen du använde vilket antagligen är Wiktionary. Det är bra om du vill använda samma sökmodul flera gånger, eftersom JAWS då kommer ihåg den senaste du använde ävenom du stängt av datorn sen dess. Använd PIL UPP och NER eller första bokstaven för att gå till Väder och tryck ENTER.
  3. Den virtuella vyn öppnas med information om det aktuella vädret i Melbourne. Tryck PIL NER för att läsa raderna med olika information.
  4. Sedan trycker du ESC för att stänga den virtuella vyn.

  Prova gärna att söka på flygplatskod, t ex ARL för Arlanda eller CPH för Kastrup i Köpenhamn. Alla svenska städer finns inte med, men en del. Du skriver alltså först stadens namn och sedan landet (på engelska), t ex Lund Sweden.

  Senaste nytt från Reuters

  Nu ska vi prova att få de senaste nyheterna! Följ nedanstående steg:

  ÖVNING:Tryck INSERT+MELLANSLAG och sedan R för att öppna Sökarens dialogruta.

  1. Töm sökrutan om där är någon text. Den är redan markerad så tryck bara BACKSTEG för att tömma den.
  2. Tryck TABB för att komma till listan med sökmoduler.
  3. Välj Nyheter från Reuters på engelska i listan och tryck ENTER. Efter några få sekunder visas en lista med de senaste viktiga nyheterna i den virtuella vyn. Dessa är på engelska så du kan vilja byta röstprofil genom att trycka INSERT+CTRL+S och välja till t ex RealSpeak Direct Daniel i listan. Tryck PIL NER för att läsa raderna med olika information. Observera att det är en kort beskrivning och sedan en länk till hela artikeln. Om du vill läsa med om en speciell nyhet, tryck bara ENTER på länken så kommer du till webbsidan med artikeln.
  4. Annars, tryck ESC för att stänga den virtuella vyn.

  Resultat från National Hockey League (NHL)

  Nu ska vi prova att söka upp några resultat från NHL. Du kan även söka resultat från NBA (basket) och NFL (amerikansk fotboll).

  ÖVNING:Tryck INSERT+MELLANSLAG och sedan R för att öppna Sökarens dialogruta.

  1. Tryck BACKSTEG för att ta bort texten som redan finns där. Skriv ingenting i skrivrutan. Tryck TABB för att flytta till listan med sökmoduler och välj NHL resultat. Flytta med piltangenterna eller första bokstaven. Tryck ENTER.
  2. Den virtuella vyn öppnas med resultat från antingen gårdagens matcher eller dagens matcher som inte spelats än. Tryck PIL NER för att läsa raderna med matcher.
  3. Om du vill veta matchtider framöver eller resultat från tidigare datum, kan du skriva in ett datum i skrivfältet innan du väljer vilken liga du är intresserad av i listan.
  4. Du måste skriva in datum i det amerikanska formatet mm/dd/yyyy, dvs söker du efter matcher den 10 februari 2012 ska du skriva 02/10/2012. Tryck ESC för att stänga den virtuella vyn.

  Ändra primär sökmodul

  För att sätta en annan sökmodul till primär gör du så här:

  1. Tryck INSERT+MELLANSLAG och sedan R för att öppna Sökarens dialogruta.
  2. Tryck ALT+N för att aktivera knappen Inställningar. Dialogen Inställningar Sökaren öppnas. Den består av följande delar:
  3. Fokus hamnar i en lista med de tillgängliga sökmodulerna, vilka alla har en kryssruta framför sig. Kryssa ur kryssrutan vid en sökmodul i listan som du inte vill ska finnas med i listan med sökmoduler i Sökarens vanliga lista. Detta tar inte bort sökmodulen, utan du kan alltid kryssa i den igen senare om du bestämmer dig för att du vill ha tillbaka den sökmodulen i listan. Tryck TABB genom dialogen så kommer du till:

   Det skrivskyddade textfältet med beskrivning av den aktuella sökmodulen. Läs med dina vanliga lästangenter. Sedan kommer knappen Sätt primär. Aktivera den för att sätta den aktuella sökmodulen i listan till primär sökning.

   Du kommer sedan till knapparna Ok och Avbryt. Sedan är du tillbaka igen i listan med sökmoduler.

  4. Nu ska vi prova att ställa om primär sökmodul till Wikipedia (uppslagsverk) istället för Wiktionary (ordbok). Flytta i listan med piltangenterna eller första bokstaven till Wikipedia svenska.
  5. För att sätta denna till den primära sökmodulen, tryck ALT+S för att aktivera knappen Sätt primär. Du hör att Wikipedia nu är din primära sökmodul. Vill du läsa det igen, tryck INSERT+PIL UPP för att läsa om raden.
  6. Den förvalda knappen är Ok. Detta kan du ta reda på genom att trycka kommandot INSERT+E. Detta betyder att du nu kan trycka ENTER för att stänga dialogrutan Inställningar Sökaren. Prova nu att ställa dig på ordet stjärna i denna meningen. Tryck sedan INSERT+WINDOWS+R. Denna tangentkombination utför som du nu vet en sökning av ordet vid markören i primär sökmodul. Du kan läsa resultatet med piltangenterna. Sedan trycker du ESC för att stänga den virtuella vyn. Fortsätt att prova olika sökningar på egen hand!

  Sökarens guide för utvecklare

  Om du är en programmerare eller skriver skript, kan du skapa och anpassa dina egna sökmoduler skräddarsydda till din användning eller till ditt företag. Ett vårdföretag kan ha en sökmodul för medicinska termer, en advokatbyrå för juridiska och en institution på ett universitet för deras specifika termer. Det finns en guide som beskriver formatet för regler och teknik för att hitta buggar på http://www.freedomscientific.com/downloads/JAWS/ResearchItGuide.asp .

  Besök även sidan med utbildningsmaterial från Freedom Scientific, http://www.FreedomScientific.com/elearn , för att hitta arkivet med nyligen genomförda webinars om Sökaren.

  Sammanfattning

  Vi tror att du kommer att ha stor nytta av att använda Sökaren! Glöm inte att prova att använda de andra sökmodulerna, och kom ihåg att med hjälp av riktlinjerna i Sökarens guide för utvecklare kan man även skapa sina egna sökmoduler.

   

  Copyright

  Published by the Training Department of Freedom Scientific, Inc.

  11800 31st Court North

  Saint Petersburg, Florida 33716-1805, USA

  http://www.FreedomScientific.com/training

  Informationen i detta dokument kan ändras utan notering. Dessa utbildningsmoduler är skyddade av Freedom Scientifics upphovsrätt. Men du får gärna,trots det,använda dessa moduler för att skapa ett eget utbildningsmaterial för att hjälpa andra att lära sig JAWS och MAGic. Du får också gärna dela med dig av dessa träningsmoduler till dina vänner och kolleger som kanske är intresserade av att lära sig med om JAWS och MAGic. Det enda vi ber dig om är att upplysa om att det är Freedom Scientific som har upphovsrätten till det material du använder.

  Copyright © 2010 Freedom Scientific, alla rättigheter reserverade.

  JAWS® och MAGic® är registrerade varumärken från Freedom Scientific i USA och andra länder.

  Alla andra varumärke är egendom som tillhör deras respektive ägare.

  Översatt och bearbetad efter svenska förhållande 22/4 2012

   


   Stäng fönster