Den här sidan använder Javaskript. Din Webbläsare stödjer inte Javaskript eller så har du avaktiverat det. För att se den här sidan så som det är tänkt att den skall visas, vänligen använd en Webbläsare där Javaskript har aktiverats.

Använda sökmotorer för att hitta information på Internet

Sökmotorer

Sökmotorer på Internet är program du kan använda på distans för att söka med nyckelord efter information på Internet. Det finns flera typer av sökmotorer och sökningar kan gälla dokumentnamn, URLer, rubriker eller fulltext. Kom ihåg att resultaten du får från en sökmotor inte behöver vara samma som resultaten från en annan sökmotor. Tvärtom är de ofta mycket olika beroende på vilket sätt varje sökmotor fungerar. Därför kan det vara klokt att använda mer än en sökmotor regelbundet.

I detta avsnitt, kommer vi att titta kortfattat på Google och Yahoo!. Webbsidor är ofta dynamiska och kan ändras när som helst. Därför kan du upptäcka att om någon av sajterna ändras, kan din övning med JAWS bli annorlunda än den beskrivs.

Google

ÖVNING: Använd länken nedan för att gå till Googles Webbsida och följ instruktionerna.

När du först kommer till Googles webbsida finns det en blinkande markör i ett skrivfält där du kan skriva in ordet eller frasen som du är intresserad av.

Google Instant är en sökförbättring som visar resultat samtidigt som du skriver. Den är utformad för att förutsäga en persons sökning genom att uppdatera sidan och visa resultat medan du skriver. Det är en tidsbesparande funktion. Emellertid, eftersom sidan ändras då du skriver kan detta ibland orsaka problem för användare med skärmläsare. Du kan hitta en länk på sidan som heter "Användare av skärmläsare, klicka här för att inaktivera Google Instant." Om du väljer denna länk gör det dina sökningar med en skärmläsare mycket enklare.

För att ändra dina inställningar för Google kan du göra följande:

  1. Tryck INSERT+F7 för att öppna JAWS länklista.
  2. Välj länken Inställningar, och tryck sedan ENTER. En undermeny med länkar öppnas på Google sajt.
  3. Tryck PIL NER för att flytta till länken Sökinställningar, och tryck sedan ENTER.
  4. Under rubriken Förslag från Google Instant är ett På/Av skjutreglage. I skrivande stund läses detta inte så bra med JAWS. Tryck ENTER på det för att aktivera formulärläge.
  5. Tryck PIL NER på detta skjutreglage för att stänga av funktionen.
  6. Tryck NUMERISKT PLUS för att lämna formulärläge.
  7. Tryck B för att flytta till knappen Spara nederst på sidan, och aktivera den genom att trycka ENTER.

För användare av JAWS före version 10.0, är det första du måste göra att trycka ENTER för att ställa om JAWS till formulärläge. När du är i formulärläge, kan du skriva in nyckelord som definierar din sökning.

Om du använder JAWS 10.0 eller senare slås formulärläge på automatiskt när du kommer till en webbsida som har fokuset på en blinkande markör i ett skrivfält. Om formulärläget av någon anledning inte slås på automatiskt på din dator, kan du också trycka ENTER för att gå till formulärläge, eller kan du trycka INSERT+F5 för att öppna dialogen Välj ett formulärfält.

MAGic Tips: MAGic-användare, du klickar bara i vilket skrivfält du vill och formulärläget slås automatiskt på till dig.

JAWS Tips: Nytt sedan JAWS 10, JAWS användare som använder en mus kan också klicka i skrivfält och formulärläge aktiveras automatiskt.

När du skrivit in text, tryck ENTER för att aktivera Sök knappen.

Google ger dig bara webbsidor som innehåller alla orden i din sökning. Om du upptäcker att du fått för många träffar eller webbsidor som matchar din sökning kan du skriva in fler ord i din sökfråga för att begränsa valen.

Att använda bra sökord ger dig bättre resultat. Var så specifik som du kan. Till exempel ger en sökning på ordet "musiker" betydligt fler resultat än en sökning på orden "Elvis Presley". Du behöver inte lägga till "och" mellan orden, men ordningen som du skriver in orden i, påverkar sökresultaten. Du kan även söka efter en specifik fras genom att sätta citationstecken före och efter orden. Googles sökningar gör ingen skillnad på stora och små bokstäver.

Du kan även använda följande i dina sökord i en Google-sökning:

När du begränsar din sökning och använder bättre nyckelord, får du mer relevanta resultat.

Knappen Jag har tur tar dig direkt till den första webbsidan som Google hittar för din sökning. Du kommer inte att se de andra sökresultaten alls. Till exempel, för att komma till hemsidan för Stanford universitet, skriv bara in "Stanford" i sökrutan och välj knappen Jag har tur™. Google tar dig direkt till www.stanford.edu, Stanfords universitets officiella hemsida.

Prova att skriva olika saker så som namn, telefonnummer, med mera med mera för att hitta personer eller saker.

Prova att söka efter Freedom Scientific. Använd denna länk för att gå till Googles webbsida. På resultatsidan, finns där ett antal saker du kan göra för att få mer information om sökresultaten:

ÖVNING: Google använder regioner för att göra navigering lättare. Utforska dessa genom att trycka R för att flytta från region till region, och tryck sedan PIL NER för att flytta in i nästa sektion.

Du kan även läsa igenom sidan med sökresultaten med vanliga läskommandon eller använd INSERT+F7 för att öppna länklistan och se vilka relaterade länkar som hittades. Använd knappen Flytta till länk i länklistan (ALT+F) för att flytta till en viss länk och sedan pila ner genom texten som hör till länken och se om detta kan vara det du letar efter.

Utöver informationen som visas på den första resultatsidan, finns det ofta länkar till fler sidor med information som stämmer med dina sökkriterier. Dessa sidor når du genom att aktivera länken med numret för den sidan. Normalt kan du hitta länkar för ytterligare sidor från 2 till 10 nästan längst ner på var sida. Varje sida efter den första sidan innehåller också ett antal träffar som matchar din sökning.

OBS: Leta efter en region med namnet "Information om innehåll" för att snabbt flytta till dessa länkar.

Google Sökverktyg

Google erbjuder också lättanvända sökverktyg. Till exempel:

OBS: För både Googles webbsida och Yahoo!s webbsida som beskrivs i nästa sektion, utforska även deras andra länkar för Avancerad sökning, Hjälp med mera.

Yahoo.se

Yahoo är en annan sökmotor som många använder. Yahoos huvudsida innehåller också mycket information såsom sport- och nyhetsrubriker, underhållningslänkar och länkar till mycket annat. Detta gör att sidan blir rörigare än Googles sida, men den kan visa sig användbar ändå. På samma sätt som med Google, måste du först gå till Yahoo! webbsajt där det är en blinkande markör i ett skrivfält.

För användare av JAWS före version 10.0, är det första du måste göra att trycka ENTER för att ställa om JAWS till formulärläge. När du är i formulärläge, kan du skriva in nyckelord som definierar din sökning.

Om du använder JAWS 10.0 eller senare slås formulärläge på automatiskt när du kommer till en webbsida som har fokuset på en blinkande markör i ett skrivfält. Om formulärläget av någon anledning inte slås på automatiskt på din dator, kan du också trycka ENTER för att gå till formulärläge, eller kan du trycka INSERT+F5 för att öppna dialogen Välj ett formulärfält.

MAGic Tips: MAGic-användare, du klickar bara i vilket skrivfält du vill och formulärläget slås automatiskt på till dig.

JAWS Tips: Nytt sedan JAWS 10, JAWS användare som använder en mus kan också klicka i skrivfält och formulärläge aktiveras automatiskt.

När du skrivit in text, tryck ENTER för att aktivera Sök knappen.

Yahoo!s beteende liknar mycket Googles, och visar en lista med tio träffar per sida. Dessa är länkar till ytterligare resurser, och varje länk har även här en textbeskrivning som är hämtad från källan som matchar din sökning.

Efter att Yahoo!s resultatsida laddats, tryck bokstaven H för att flytta till de olika rubrikerna på sidan. Under rubriken Yahoo Webbsökning, kan du hitta huvudlänkarna som matchar din sökning. Varje träff innehåller en kort text under som sammanfattar den och en cachad version. Eftersom rubrikerna också är länkar, tar en tryckning på ENTER dig till den webbsida som indikeras. Under varje rubrik/länk finns en text som beskriver lite om sidan. Tryck INSERT+F7 för att använda länklistan för att utforska länkarna. Du kan även trycka TABB för att flytta från en länk till en annan.

OBS: Nu använder Yahoo också regioner på sidan med sökresultat. Leta efter "main" region för att vägleda dig direkt till området sökresultat.

För att hitta antalet träffar, använd JAWS Sök och leta efter ordet "resultat" utan citattecknen. Du kommer att höra något ungefär som följande: "50,300,911 resultat."

Yahoo har även länkar till andra resultatsidor på samma sätt som Google har. Dessa länkar visas som nummer från 2 till 10 och finns nästan längst ner på sidan.

Går utanför sökmotorns resultatsida

OK, så vad händer när du väljer någon av länkarna du hittade på en sökmotors sida? Vilken strategi använde du för att söka informationen du inledningsvis sökte efter på resultatsidan?

Svar: Alla dem strategier du har lärt dig i den här serien i Surfa på lektionerna, däribland: